Glenshore in the News: Aláírták a Story TV felvásárlását

24.hu | 8 December 2017

by Szalay Dániel

A vevő egy tavaly alapított brit cég, a szerződést mégis csupán magyar nyelven írták alá a felek.

A 24.hu értesülései szerint a mai napon, hosszas tárgyalási folyamatot követően aláírták a Story4, aStory5, valamint a Galaxy TV csatornákat működtető Digital Media and Communications Zrt. (DMC)médiavállalat felvásárlására irányuló adásvételi és szindikátusi szerződést. Ahogy arról már előzetesen is beszámoltunk, a vevő az Egyesült Királyságba bejegyzett, tavalyi alapítású Glenshore cég. Noha az új tulajdonos brit bejegyzésű, annak igazgatója pedig francia származású, a tranzakcióval kapcsolatos dokumentumokat kizárólag magyar nyelven írták alá.

A mostani adásvételi szerződés a tévécsatornákat működtető DMC eddigi anyavállalatának, a magyar tulajdonú Project029 Kft. (az egykori IDG Magyarország jogutódjának) lapjait, azaz a Computerworldöt, a PC Worldöt és a Gamestart nem érinti. E tematikus lapok és azok online kiadásai változatlanul az eddigi magyar tulajdonosnál maradnak. Nem érinti az ügylet a Project029-hez 2014 májusa óta tartozó 576 Kbyte boltokat és hasonló nevű újság kiadási jogait sem.

A Story 4, a Story 5 és a Galaxy TV felvásárlása hosszabb ideje napirenden volt, és egyes információk alapján a TV2 közeléből is szemet vetettek rá. A tévénél a mostani felvásárlással egy másfél éve tartó, a tulajdonosok közötti médiaháború érhet véget. A megvalósult ügylet kapcsán bonyolult struktúráról, több milliárd összegű tranzakcióról és többéves lefutásról hallottunk.

A tévétársaság irányítását megszerző Glenshore magát függetlennek valló, vállalati pénzügyi és üzletfejlesztési cég, melynek honlapja alapján kifejezetten egyesülésekre és felvásárlásokra, valamint tőkebefektetésekre szakosodott, és munkatársaik olyan cégek különféle ügyletein dolgoztak mint aTesco, a Time Warner, az AOL, a Tengelmann, az ABN AMBRO. A mostani felvásárlást követően a tévétársaság irányításába várhatóan visszakerül Borsány-Gyenes András, a DMC idén év elején, a tulajdonosok közötti médiaháború közepette törlés alá került vezérigazgatója, de a brit cég is delegál majd szakembereket a vállalathoz.

Borsány-Gyenes visszakerülése a DMC-be azért érdekes, mert az utóbbi időben perben állt a vállalattal, melynek kisebbségi tulajdonosa volt.

Arról, hogy változás lehet a cég tulajdonosi összetételében, a 24.hu idén január 2-án elsőként írt. Az akkori többségi és a kisebbségi tulajdonosok között addigra már teljesen eldurvult a háborúskodás, és pereskedés is kezdődött közöttük, például a vezérigazgatói tisztségéből eltávolított Borsány-Gyenes ekkor kezdeményezett törvényességi felügyeleti eljárást a bíróságon a változásbejegyzések ellen, arra hivatkozva, hogy a vezérigazgatót felfüggesztő és az igazgatótanácsból visszahívó közgyűlés állítólag szabálytalanul zajlott. Borsány-Gyenes akkoriban tett kijelentései szerint olyan tulajdonosi jogokat vont el tőlük a többségi tulajdonos, amit a társasági szerződés alapján nem tehetett volna meg, ráadásul az új helyzetben kérdéses volt, hogy megvan-e a törvény által elvárt háromfős igazgatótanácsa a cégnek. Borsány-Gyenes azt is mondta januárban a 24.hu-nak, hogy az ügy nem annyira az ő személyéről szól, hanem arról, hogy a tévét a többi tulajdonos el akarja adni a TV2-közeli érdekcsoportoknak, az eddigi igazgatóság – benne az alapítóval – pedig ennek útjában állt volna. A cégben akkoriban leendő vezetőként felkért Csák Ambrus viszont ezzel szemben azt nyilatkozta portálunknak, hogy csupán arról van szó, hogy Borsány-Gyenes András foggal-körömmel ragaszkodik vezetői pozíciójához, a többségi tulajdonosnak pedig a kisebbségi tulajdonos vezérigazgató visszahívásával csak az volt a célja, hogy olyan irányítója legyen a cégnek, aki képes azt átláthatóan működtetni.

Sokáig mindenesetre számos jel alapján tényleg úgy tűnt, hogy a médiaháború végül odavezethet, hogy a csatorna a TV2 közelében landolhatDirk Gerkens, az Andy Vajna tulajdonában lévő TV2 vezérigazgatója is sejtelmesen nyilatkozott erről egy márciusi interjúban.

Megújítják a csatornákat és kibővítik a kínálatot

Beszédes pillanata volt a tulajdonosváltás fordulatokban gazdag történetének, amikor néhány héttel ezelőtt, a Big Picture 2018 elnevezésű tévés szakmai konferencián már újra Borsány-Gyenes András képviselte a Story4, a Story5 és a Galaxy TV-ket mint igazgatósági tag. Ő jelentette be, hogy átnevezik a csatornákat (a Story4 csatornát TV4-re keresztelik át, a Story5 csatornából Story4 lesz, míg a Galaxy TV-ből Galaxy4), továbbá Film4 néven indítanak egy negyedik csatornát.

Bár az előadó a korábbi cikkünkben említett tulajdonosok között dúló háborúról nem sok szót ejtett, mindössze utalást tett rá, annyit azért elmondott közönségének, hogy az elmúlt időszak nem kedvezett a tévéjüknek, hiszen a nézettségük 20 százalék körül esett. 2018 azonban már a fejlesztések éve lesz, és vissza akarnak kapaszkodni a nézettségi versenyben a nagyok közé. Elmondta, többek között olyan műsorokkal készülnek a jövő évre mint a népszerű Downtown Abbey, a Fast Forward, a Kegyes gyilkos, sőt a Klinika az új generáció című sorozatot is megvették, ami a régi Klinika jelenkori rehabilitációja, és állítólag külföldön már nagyon népszerű. Ezek a műsorok 2018 második félévében már láthatók lesznek a csatornákon. Az új tévécsatorna, a Film4 várhatóan 2018 tavaszáig elindul, és Borsány-Gyenes állítása alapján az egyik nagy kábelszolgáltatóval már meg is állapodtak a terjesztéséről, de van esély rá, hogy akár további kábelszolgáltatókkal is meg tudjanak állapodni addigra.

A Digital Media and Communcations Zrt. egyébként a 2016-os pénzügyi évet 2,4 milliárd forint nettó árbevétel és 545 millió forint nyereséggel zárta adózás után, ami 350 millió forinttal volt több a megelőző évinél annak ellenére, hogy a vállalat árbevétele 400 millió forinttal csökkent 2015-höz képest.

Így esett be a Story TV nézettsége a tulajdonosi háború ideje alatt

A Nielsen Közönségmérés mérőműszeres adatai alapján a Story4 tavaly szeptemberben (36. hét) még 1,7 százalékos közönségaránnyal a 15. legnézettebb tévécsatorna volt az egész napos műsoridő tekintetében a 18-59-es korosztályban, míg a Story5 a 19. legnézettebb csatorna volt, 1,2 százalékos közönségaránnyal. A Galaxy TV a 43. helyen szerepelt és 0,4 százaléka volt.

A Story4 és a Story5 csatornák nézettsége azonban folyamatos zuhanásba kezdett, a Story4 egész napos műsoridő tekintetében idén év elején (1. hét) már csak a 17. legnézettebb csatorna volt 18-59-ben 1,2 százalékos közönségaránnyal, míg a Story5 már csak a 27. helyen szerepelt és 0,9 százaléka volt. A Galaxy TV ekkor a 39. legnézettebb csatorna volt a maga 0,6 százalékos nézettségével. Idén szeptemberben (36. hét) 18-59-ben főműsoridőben a Story4 azonban még gyengébben szerepelt: már csak a 22. helyen végzett és 1,1 százalékos közönségaránya volt. A Story5 eddigre már a 37. helyre esett vissza, 0,5 százalékos közönségarányuk volt. A Galaxy a 48. helyre esett vissza, de legalább tavalyi 0,4 százalékos közönségaránya idénre is megmaradt.

A Story TV vezetőségébe visszakerülő Borsány-Gyenes András 44 éves, az ELTE angol-könyvtári informatikai szakán végzett, vezérigazgatói pályája a Nemzeti Sportnál gyakornokként kezdődött még az egyetemi évek alatt, majd az Eurosportnál és más angol csatornáknak dolgozott magyar érdekeltségű sportesemények kapcsán. Később segédszerkesztőként, majd szerkesztőként dolgozhatott a BSkyB-nél is. Külföldi karrierjét követően Magyarországra visszatérve a közszolgálati Duna TV nemzetközi osztályára került, illetve egy ideig a Duna TV alelnöke is volt. Mindössze 26 évesen a Magyar Televízió műsorigazgatója lett, mellyel a köztévé történetének egyik legfiatalabb vezetője volt. Ezután a UPC-nél részt vett az akkor induló Sport1 és Sport2 csatornák elindításában. 2006-ban kapcsolódott be a Story4 csatorna felépítésébe az akkoriban a Sanoma leányvállalataként működő tévé egyik vezetőjeként.

A Story TV felvásárlása kapcsán várhatóan később további részleteket közlünk.

Frissítés – 2018. 02.15.

Kiderült, hogy a vevő végül egy Hungarian Project Management Kft. nevű cég. A Glenshore azt nyilatkozta, nem lesz tulajdonos a cégben. Eközben más érdekességekre is fény derült. Ezekről itt írunk részletesebben.